Vi arbetar för att kasta så lite mat som möjligt. Matsvinn kan uppkomma både vid tillagning, serveringen och på tallriken.
Matsvinn är ett slöseri som orsakar stor klimat- och miljöpåverkan och kostar mycket pengar. Därför arbetar Måltidsservice aktivt med att minska svinnet, i köket under tillagning, vid serveringen och från gästerna.
Vårt mål är att matsvinnet från kommunens verksamheter ska minska med minst 50 procent från år 2020 till år 2030.
Genom att mäta matsvinnet och visa resultatet för matgästerna så jobbar vi tillsammans med förskolor och skolor för att minska svinnet.
För att minska öka medvetenheten och kunskapen har vi infört en särskild vecka varje höst där alla kök i förskola och skola mäter sitt matsvinn. Största bidraget till minskat matsvinn är personalens kunskap och kompetens i våra kök. Vi har även erhållit olika verktyg för att bidra till minskat matsvinn i form av att klimatlådan införts för att minska serveringssvinnet och att våra skolkök har fått tillgång till ett digitalt system där man ser hur många elever som är frånvarande från skolan aktuell dag.
Om du vill läsa mer om vad du som privatperson kan göra för att bidra till minskat matsvinn i din vardag, läs mer via länken nedan, Livsmedelsverkets tips för minskat matsvinn.