Att vara förälder kan vara både härligt och svårt och alla familjer kan behöva hjälp ibland. Familjebehandling kan vara till hjälp för dig och din familj när ni vill ha stöd i att förändra er situation. Familjebehandlare jobbar tillsammans med familjen för att nå hållbara lösningar för er familj och utgår alltid ifrån barnens behov.
Familjebehandling
Familjebehandling utgår till största delen från samtal med delar av eller hela familjen.Vi erbjuder samtalsstöd till familjer med barn i åldern 0-18 år. Samtalen kan till exempel handla om att förbättra relationer, hitta fungerade rutiner i vardagen, kommunikation, alkohol- och drogproblematik, sociala problem, vägledning. Vi erbjuder också krissamtal för barn som utsatts för eller bevittnat våld. Familjebehandling är ett frivilligt stöd som alla familjer kan ansöka om. Kontakta Mottagningen för mer information, kontaktuppgifter finns i fliken Kontakt ovan.
Familjebehandling som insats
En utredning hos Stöd till barn och familjer kan resultera att ni tillsammans med socialsekreteraren kommer överens om att påbörja familjebehandling. Socialsekreterare formulerar tillsammans med er i familjen mål för familjebehandlingen. I familjebehandlingen utgår träffarna från det uppdrag som ni kommit överens om tillsammans med socialsekreterare. Familjebehandlare utformar därefter tillsammans med familjen hur samarbetet kommer att läggas upp. Socialsekreteraren följer regelbundet upp familjebehandlingen för att se om målen är uppnådda eller behöver förändras. Familjebehandlare kan vid behov samverka med andra aktörer så som skola, förskola, BUP och barnhabilitering, detta kräver dock familjens samtycke eftersom familjebehandlare har tystnadsplikt. Kontakten med familjebehandlare dokumenteras och ni har rätt att ta del av denna dokumentation. Hur lång kontakten med familjen är avgörs av om insatsen är hjälpsam och hur länge familjen anses ha behov av stöd. Eftersom familjebehandling är frivilligt kan ni när som helst välja att avsluta familjebehandlingen.